Henkilöstökuvat

Ajantasaiset henkilöstökuvat ovat aina pop! Kuinkahan usein olemmekaan törmänneet ruutuun jota emme pystyisi yhdistämään kyseiseen ihmiseen vaikka tämä tulisi meitä vastaan! Voimme ehkä näyttää mukavilta ja ihanan nuorekkailta siinä 15 vuotta vanhassa ruudussa, mutta sen paikka ei todellakaan ole enään esim. yrityksen tai yhdistyksen henkilökuvien joukossa – jollei tämä sitten ole valittu tyyli läpi koko henkilöstön. Tämä on hieman kärjistetty esimerkki, mutta ei aivan kokonaan tarua.

Henkilöstökuvat voidaan ottaa monella tyylillä ja tavalla, esim. nopsaan tahtiin jossa kuvaaja tekee päätöksen onnistuneesta otoksesta, tai ajan kanssa siten, että kuvattavalla on jo kuvausvaiheessa mahdollista valita oma lemppariruutunsa vaikkapa ulkoiselta näytöltä. Kannattaa muistaa, että toiset ihmiset näkevät meidät aivan eri silmin kuin me itse, eikä heidän näkemänsä ole monestikkaan niin kaamea katseltavaa kuin mitä itse joskus ajattelemme sen olevan. Menkää siis ja etsikää itsellenne mukavan rento ja ammattitaitoinen valokuvaaja jonka parissa voitte olla vapautuneesti oma itsenne ja rentoutukaa, niin kovin paljon ei voi mennä pieleen.

Vaikka artikkelin kuvat ovat varsin perinteisiä ja muodollisia, niin mikään ei estä irrottelemasta myös henkilöstökuvissa. Kuvattavan voi viedä taustakankaan tai oman työpisteen edestä esim. päiväkahville, metsään kaatuneen puun rungon päälle ihastelemaan luontoa, tai touhuamaan jonkun itselleen rakkaan harrastuksen parissa, tms. Teeman on hullutellessakin hyvä olla yhteinen läpi organisaation – tai edes osaston – niin ei mene homma liian sekavaksi.

Henkilöstökuvauksia tehdään eri yritysten kanssa hieman eri sabluunalla: luomuna, viimeiseen asti käsiteltyinä, tai jostain siltä väliltä. Kuvankäsittelyllä voidaan esimerkiksi siistiä iholta kaikki mitä Luoja ei luonut, tai poistaa vaatteista karvat ja hilseet, jne. Mikäli heijastuksia silmälaseissa halutaan välttää kannattaa se ottaa huomioon jo kuvausta suunnitellessa niin, että kuvankäsittely olisi mahdollisimman vaivatonta eikä turhaan polteta kenenkään kallista aikaa.

ESIMERKKIKUVISSA

OSA OULUN KONTTORIN VÄKEÄ

Artikkelin aloituskuvassa on eduskuntavaaleihin SDP:n riveissä osallistunut Mika Pietilä.

Brändikuvaus

Bränditunnettavuutta kasvatetaan parantamalla henkilön, tuotteen tai palvelun imagoa ja mainetta. Maine on kokemukseen perustuvaa ja saavutetaan tekemisen kautta. Imagoon voidaan vaikuttaa esim. sillä kuinka ja millaisella tyylillä ja tavalla asiaa nostetaan esille. Visuaalisina keinoina voidaan käyttää mm. unohtumatonta logoa, iskevää slogania, pysäyttäviä kuvia ja koukuttavia videoita oikeissa paikoissa. Brändikuvilla pyritään vahvistamaan ja luomaan positiivisia mielikuvia yrityksen tarjoamista asioista, palveluista tai brändättävästä henkilöstä itsestään. Brändin rakentaminen on pitkäjänteistä ja kurinalaista työtä ja kuvat ovat yksi tärkeä osa siinä kokonaisuudessa.

Hyvällä ja halutulla brändillä (= maineella + imagolla) asiakashankinta helpottuu ja asiakaspysyvyys paranee – sen lisäksi, että voi laskuttaa vähän enemmän. Brändi on siis mielikuva, joka ei synny itsestään, vaan vaatii kovaa työtä ja monenlaista ponnistelua. Ole esillä hyvällä tavalla ja tee oikeat asiat oikein! Apple, Toyota, IBM… Jokainen tietää mistä puhutaan, kun kuulee nuo nimet. Pyritään siis kaikki rohkeasti ja häpeilemättä tuohon joukkoon!

Artikkelin aloituskuvassa on Eetu Aalto, voimavalmennukseen, ravintovalmennukseen sekä psyykkiseen valmennukseen erikoistunut liikuntaneuvoja ja personal trainer, jonka teot puhuvat puolestaan.

Asunto- ja kiinteistökuvaus

Kiinteistönvälitykseen tarkoitetuissa valokuvissa kuvaajan haaste on onnistua omalta osaltaan herättämään ostavien asiakkaiden mielenkiinto ja saada houkuteltua nämä ihmiset paikan päälle katsomaan myynnissä olevaa kohdetta. Harva meistä irtoaa kotisohvalta ja lähtee tutustumaan mahdolliseen uuteen kotiinsa, jos ei ole nähnyt siitä ensimmäistäkään itseään miellyttävää valokuvaa. Laadukkaiden kuvien tarkoitus on yksinkertaisesti pysäyttää katselijansa ja saada tämä syventymään paremmin itse kohteeseen – ne toivottavasti myös saavat kiinnostumaan kohteesta niin paljon, että uuden asunnon etsijä saapuu paikan päälle esittelyyn ja löysää lopulta kukkaronsa nyörit.

Amatöörimäiset, kissanpissankeltaiset valokuvat saavat ainakin minut hyppäämään kyseisen kohteen yli seuraavan, mukavamman näköisen kohteen kimppuun – enkä usko olevani ainoa. Kustannus laadukkaista valokuvista on asuntokauppojen yhteydessä aivan promilleluokkaa – ja mitä arvokkaampi kohde on sitä mitättömämmäksi kuvauksesta johtuva kustannus suhteessa kauppahintaan muodostuu. Jos haluat säästä väärässä paikassa, tämä on siihen oiva hetki.

Kuvaajan tuottaman aineiston tyyli vaihtelee paitsi vallitsevan muodin ja kuvaajan omien mieltymysten, niin myös asiakkaan vaatimusten mukaan. Osa asiakkaista haluaa valoisaa ja raikasta, toinen taas tummempaa ja tunnelmallisempaa. Jos autokaupassa ei ole punaista autoa keltaisilla nahkapenkeillä halutusta merkistä ja mallista, niin sitä kysytään – valokuvauksessa sama juttu. Osaava kuvaaja pystyy tuottamaan samasta aiheesta usean eri asiakkaan mieltymysten mukaisia ruutuja, kunhan tietää mitä häneltä halutaan ja odotetaan.

Stailauksesta, ja varsinkin siitä kuinka stailataan, voidaan olla useampaakin mieltä. Jossain kohteissa se on lähes turhaa ja jossain riittää aivan pieni järjestely. Ammattinsa osaava valokuvaaja pystyy hoitamaan pikkujutut, kuten sulkemaan wc-istuimen kannen ja piilottamaan likaiset tiski- tai hammasharjat, mutta joskus on paikallaan pyytää apuun juuri tähän taiteenlajiin erikoistunut henkilö tekemään taikojaan. Kumppaniverkostomme kautta löytyykin stailauspalvelua kaikille kukkaroille.

Artikkelin aloituskuvan kohde on stailattu vimpan päälle ja kuva koristaakin Somiana Oy:n stailauspalveluhinnaston etusivua.

Kesäinen fiiliskuvaus

Puolikkaan, tai kokopäivän kuvauspaketti on loistava valinta kun tarvitsette yrityksellenne kuvituskuvia joko yhteen, tai useampaan eri käyttötarpeeseen. Kuvaus voidaan toteuttaa yrityksenne omissa tiloissa tai jossain toisessa valitsemassanne paikassa, kuten esim. Somianan tapauksessa kesäisellä piknikillä vehreässä Turkansaaressa.

Kuvia tehdään tuossa ajassa jo sen verran runsaasti, että niitä jää talteen yrityksen omaan kuvapankkiin myöhempääkin käyttöä varten, esim. intranettiin, sidosryhmälehtiin, vuosikertomukseen tai vaikkapa tiedotteisiin ja someen. Laadukas kuva luo laadukasta kuvaa myös teidän yrityksestänne!

ASIAKAS

SOMIANA www.somiana.fi

MENOSSA MUKANA MYÖS

Kampaus ja meikki, Kampaamo Torni, Jenna & Tea

Vaatteet ja asusteet, KureStore

Kukkakimppu, seppele ja kakun kukat, Kukkakauppa Minna Ekdahl

Ilmapallot ja kattaustarvikkeet (Harlow&Grey, Manhattan), Somiana

Piknikhuopa, Vera-Vera

Kakku ja pavlovat, Adele & Rebekka Pikkuaho